ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNU OKULUMUZDA YAPILAN BİR TÖRENLE KUTLADIK
Ankara’nın Başkent Oluşunun 99. Yıl Dönümünü Kutlu Olsun

13 Ekim 2022 tarihinde okulumuz Dr.Erol Üçer Konferans Salonun da Ankara'nın başkent oluşu ile ilgili  tören yapıldı.Tören başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Törenin devamında Ankara'nın başkent oluşu ile ilgili olarak tarih öğretmenimiz Aysu Atay bir konuşma yaptı,konuşmanın ardından okulumuz eski mezunlarından Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun "Eski Ankara "isimli anısı  öğrencimiz tarafından okundu.Ankara ile ilgili kısa bir belgeselin yayımlanmasının ardından ,öğretmen ve öğrencilerimiizn hazırlamış oldukları şiir ve türkü dinletileri ile tören sona erdi.

Ankara'nın Başkent oluşu ;

27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasından sonra. İtilâf Devletleri'nin askerleri İstanbul'dan çekildiler. İstanbul'un işgalden kurtulması ile yeni devletin başkentinin neresi olacağı tartışılmaya başlandı. Bazı kişiler İstanbul'un başkent yapılmasını istiyorlardı. Ancak meclisin Ankara'da açılması, buraya fiilen hükümet merkezi olma niteliği kazandırmıştı. Ayrıca Ankara, Türkiye'nin merkezinde, askerî ve coğrafî özellikleriyle başkent olabilecek konumdaydı.

Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen Ankara’nın yeni devletin başkenti olması için İsmet Paşa ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinde bulundular. Kanun teklifinin gerekçesinde özetle şöyle denilmekteydi: “… Antlaşma ile Boğazlar için kabul edilen hükümler, Yeni Türkiye’nin esas varlığını, ülkenin güç kaynaklarının gelişmesini, Anadolu’nun merkezinde kurmak lüzumunu göstermektedir. Ülkenin güvenliği Ankara’nın coğrafi ve stratejik durumu bunu gerektirmektedir.”
 
Ankara  13 Ekim 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile  Türkiye’nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce benimsenen Anayasa’nın 2. maddesinde Türkiye devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi.

Ankara'mızın Başkent oluşunu birkez daha coşkuyla kutluyoruz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal harbimizin tüm kahramanlarını rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Bu törenin hazırlanmasında emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.




Tarih öğretmenimiz Aysu Atay'ın tören konuşması


ANKARA’ NIN BAŞKENT OLUŞU

Ankara’da doğdu gün;
Öğün Türk oğlu öğün.
Tan yeridir Türklüğün,
Bahtı ak, taşı kara
Adı büyük Ankara.

Türk Milleti… İstiklal uğruna nice mücadeleler vermiş, nice yiğitlerini yitirmiş Türk Milleti .. Kadim tarihi zaferlerle dolu, bağımsızlık uğruna canını hiçe sayan büyük millet. Ve bu tarihin mihenk noktalarından biri olan Kurtuluş Savaşı ... Yanmış yıkılmış, işgal altında olan bir vatanın ’’ "Hattı müdafaa yoktur .Sathı müdafaa vardır "anlayışı ile diriliş mücadelesi verilen büyük savaş…
30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkesi sonrasında kaybolan umutlar, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı sonrasında;

"Uyan ey halkım uyan
Dimdik dur korkusuzca
Yetmedi mi vatanının başına gelenler
Karşı koysana "

Çağrısı ile yerini büyük bir direnişe bırakmıştır. 22 Haziran 1919 Amasya’da yayınlanan genelgeyi, aynı yılın Temmuz ve Eylül aylarında Erzurum ve Sivas’ta yapılan kongreler takip eder. Yeni bir devletin ilk adımı olarak Heyet-i Temsiliye oluşturulur. Mustafa Kemal Paşa, seçilen temsilcilerle 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelir. 12 Ocak 1920’de Osmanlı Mebusan Meclisi son defa toplanması ve Misak-ı Milli kararlarının alınmasını, 16 Mart 1919 günü İngilizlerin İstanbul’u işgal etmesi takip eder. İstanbul’dan kaçabilen vekiller Anadolu’ya geçer. Bütün bu olaylar, Osmanlı Mebusan Meclisinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkentin kalmadığını göstermiştir. Öyleyse artık milletvekillerinin toplanabileceği ve ülkenin yönetilebileceği yeni bir merkeze ihtiyaç vardır.

Ankara, yerleşim yeri olarak Anadolu’nun ortasında yer alması, cephelere eşit uzaklıktaki bir kent olması, ulaşım ve koordinasyonun kolaylıkla sağlanabileceği bir konumda bulunması, işgal edilmemiş olması gibi sebeplerle merkez olarak seçilir. İvedilikle seçimler yapılır. Yeni seçilen mebuslar ve Meclis-i Mebusan’dan Ankara’ya gelebilen mebuslar burada toplanır. Ankara halkı Mustafa Kemal ve diğer vatanseverler için büyük bir karşılama töreni düzenlemiş,

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa
Askerin milletin bayrağınla çok yaşa

Demiş ve onları coşkuyla, sevgiyle karşılayıp bağrına basmışlardır. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanır. Ankara, artık vatanın kalbinin attığı yer olmuştur. İlk oturumda Mustafa Kemal Paşa Meclis Başkanı olarak seçilir, bu bozkır kentinde vatanı kurtarmak için destanlara konu olan mücadele planları yapılır. İnönü’de, Sakarya’da ve Dumlupınar’da düşmanlara karşı kazanılan zaferleri 30 Ağustos 1922 tarihli Başkomutanlık Meydan Savaşı takip eder. Kurtuluş Savaşı’mız zaferle sonuçlanmıştır. Mustafa Kemal bu zaferi 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile de büyük zaferi taçlandırır. Yeni devlet için hazırlıklar burada sürdürülür. Hiç şüphesiz 20.yy.ın en dikkate değer olayıdır Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu … Bu yeni devletin başkenti olarak da düşünülmektedir. 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve on dört milletvekili arkadaşı, Ankara’nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisine bir yasa önergesi verir, önerge mecliste kabul edilir. Böylece Ankara, yeni devletin başkenti olmuştur. Alınan bu karar, Anayasamızın 3. maddesinde değiştirilemez maddeler arasında yerini almıştır.

Şanlı ecdadımız selâma durmuş,
En ulvi ışıklar alnına vurmuş,
Bozkırlar üstünde bir cennet kurmuş ..
Bu cennet yurt erenlerin ortağı,
Gür pınarlar istiklâlin kaynağı…
Şehitler yüceltir kutsal eseri

Diyerek anlatılan Ankara günümüzde de Cumhuriyetimiz ve devletimiz için önderliğini sürdürmektedir.Bugün Ankara’nın başkent oluşunun 99. yıldönümü. Biz Ankaralılar hepimiz aynı gurur aynı coşku ile bugünü kutlamaktayız. Türklüğün tan yeri olan, bahtı ak, taşı kara, adı büyük Ankara, bir şairin mısralarında şöyle yer almaktadır:

Gönlümü atsalar da dünyanın bir ucuna,
Düşer bir gülle gibi Ankara’nın burcuna,
Bilmem hangi duyguyu katar tüm ruhuna
Ankara’da ben böyle mutlu yaşarım

Öyleyse hep beraber söylüyoruz: Ne mutlu başkentte olmak, ne mutlu Ankara ‘da yaşamak!



Törenden görüntüler





  
321 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ANKARA ATATÜRK LİSESİ

ANKARA ATATÜRK LİSELİLER DERNEĞİ
Üyelik Girişi
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam239
Toplam Ziyaret265591
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu